Texas Hold'em Poker

Ne postoje točne informacije o tome kako je nastao Texas Hold'em Poker, iako se misli da je proizašao iz varijante igre „7-Card Stud" pokera te je najvjerojatnije i osmišljen u Texasu. Texas Hold'em se prvi put igrao u Las Vegasu u legendarnom Golden Nugget Casinu, gdje se jedino i mogao igrati sljedećih godina. 
CILJ IGRE
Kao kod većine poker igara, cilj igre je osvojiti "Pot" koji je sačinjen od uloga svih igrača koji su ulagali tijekom igre. „Pot" se osvaja tako da se pokaže 5 karata koje čine najjaču poker kombinaciju, a izabrane su između 7 karata u igri. Drugi način je povisivanje uloga kako bi ostali igrači odustali od igre te samim time odustali i od podjele „Pot-a". Cilj igre nije osvajati pojedinačne „Pot-ove", već donositi matematički ispravne odluke. Kao rezultat takvih odluka, dobri igrači biti će u mogućnosti povećati svoje šanse i osvojiti više novca no što mogu izgubiti gledano kroz duži vremenski period.



MIJEŠANJE I DIJELJENJE
Djelitelj miješa standardni paket od 52 karte. U casinima je uobičajeno da djelitelj nikada ne igra. Okrugli disk zvan „Dealer button" kreće se po stolu u smjeru kazaljke na satu, od igrača do igrača nakon svakog dijeljenja. Taj disk označava koji od igrača bi bio djelitelj kada bi igra bila organizirana dijeljenjem među igračima. Djelitelj samo dijeli karte te vodi računa o poštivanju uvriježenih pravila za vrijeme igre.

Igra započinje tako da dva igrača koja sjede sa djeliteljeve lijeve strane u „Pot" odigraju unaprijed dogovoreni iznos prije nego se podjele ostale karte, osiguravajući na taj način iznos za koji se igra u svakom djeljenju. Najčešće „first blind" - igrač koji je prvi sa djeliteljeve lijeve strane - mora odigrati polovinu dogovorenog minimalnog uloga, a „second blind" je drugi igrač koji mora odigrati cijeli iznos dogovorenog minimuma.
Svakom se igraču dodjeljuju po dvije karte licem prema dolje, poznate kao „hole cards".

ULAGANJE POČINJE
Igrači imaju tri opcije: „call" (pratiti odigrani ulog), „raise" (povisiti ulog) ili „fold" (odustati). Redoslijed donošenja odluka je takav da započinje igrač sa lijeve strane od dvojice koji su već odigrali obavezne početne uloge („blinds") i nastavlja se u smjeru kazaljke na satu.

FLOP
Nakon prvog kruga djelitelj će „spaliti" jednu kartu sa vrha kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost namještanja igre.
Napomena: kasnije će djelitelj ispred sebe okrenuti svih pet karata. Igrači mogu koristiti bilo koju kombinaciju tih pet karata i svoje dvije karte kako bi sastavili najbolju kombinaciju.
Nakon „flopa" ponovo slijedi krug odigravanja počevši sa igračem lijevo od djelitelja („button"). Za vrijeme ovog odigravanja, kao i u idućima, igrači mogu odigrati „check" (pratiti igru bez povećanja uloga), „call" (pratiti povećani ulog prijašnjeg igrača, ali ne povisivati ga), „raise" (povisiti ulog) ili „fold" (odustaje).

TURN
Djelitelj „spaljuje" još jednu kartu i okreće iduću. Ta, četvrta zajednička karta naziva se „turn" ili „fourth street".
Igrač koji je na redu, odnosno lijevi od djelitelja („button") započinje treći krug odigravanja.

RIVER
Djelitelj ponovo „spaljuje" kartu prije nego što će okrenuti petu, posljednju zajedničku kartu koju nazivamo „river" ili „fifth street".

KONAČNO ODIGRAVANJE I POBJEDNIK
Nakon što je okrenuta i peta karta, igrači konačno mogu koristiti bilo koju kombinaciju od sedam karata, odnosno, pet zajedničkih i dvije vlastite kako bi sastavili najbolju moguću kombinaciju poker „ruke" od pet karata. Četvrti, posljednji krug odigravanja započinje igračem lijevo od djelitelja („button"). Nakon završenog odigravanja svi igrači koji su ostali u igri pokazati će svoje karte. Dva igrača koji su započeli sa odigravanjem ili igrač koji je posljednji povisio ulog, prvi će pokazati svoje karte. Igrač sa najboljim kartama pobjeđuje i osvaja „Pot".
 
 
vrh stranice